Érdekel a pszichológia. Talán úgy is döntesz, szakmáddá teszed. Bizonyára él egy kép a fejedben arról, hogy egy pszichológus mit is tesz, amikor dolgozik. Ez a blog azért (is) jött létre, hogy ez a kép mielőbb közelebb kerülhessen a valósághoz és egy működőképes jövőkép motiválhassa a diákokat tanulmányaik során.

Érdekel a pszichológia. Oly annyira érdekel, hogy éveket, akár már évtizedeket is eltöltöttél vele: tanultál, diplomáztál és a napjaidat belengi a kutatómunka, a klinikai élet, a szervezetfejlesztés vagy a pszichológia bármely más területének szelleme. Ez a blog azért (is) jött létre, hogy mesélj a munkádról, arról ami megragadott benne, arról ami kihívást jelent. Neked van már rálátásod, hogy a 'nebulókra' hol lenne szükség.

Ez az a fórum, ahol tanulmányaidról, munkádról közérthető módon írhatsz és akár véleményt kérhetsz. Ez az a fórum, ami megteremti annak a lehetőségét, hogy kilépve a mindennapok szűk szakmai berkeiből, gondolataidat szélesebb plénum elé tárhasd és reflexiót kérhess egy szélesebb kognitív térben.

Váljon hasznunkra!

2012. december 29., szombat

Szabados Sándor az ABC modellről

Új blog indult, ahová időnként érdemes lesz ellátogatni. Szabados Sándor, a blog gazdája, első bejegyzésében a stressz menedzsment területén kidolgozott ABC modellről ír, amit most itt, a szerző engedélyével egy az egyben közlünk.


Stressz menedzsment: ABC modell

Amikor egy nem kívánt eseményt élünk át,vagy balszerencse történik velünk (A) azt azonnal hiedelmekkel ruházzuk fel (B),ok-okozati összefüggéseket vélünk felismerni, legtöbbször tévesen.Ennek következményként ezek a hiedelmek, általában negatív, hosszan tartó,káros stresszt okozó érzelmi reakciókat (C) váltanak ki, amelyeknek az alapja csupán az,hogyan vélekedtünk éppen akkor egy nem kívánt eseményről...





Gyakori (Hiedelmek)B-(Érzelmi következmények) C kapcsolatok:
Korlátozták, megsértették az alapvető jogaimat: DÜH
Veszteség, az önértékelés sérülése: SZOMORÚSÁG, DEPRESSZIÓ,SZÉGYEN
Jövőbeli fenyegetettség: SZORONGÁS, FÉLELEM

Albert Ellis az ABC elmélet megalkotója szerint az embereket nem maguk a események zaklatják fel, hanem az, ahogyan vélekednek róluk.

Ellis szerint annak érdekében,hogy megszabadulhassunk a káros stressztől azonosítanunk kell azokat a háttérben meghúzódó irracionális gondolatokat, téveszméket, érzelmeket amelyek a distresszt kiváltották.
Miután azonosítottuk az irracionális gondolatokat ("ilyen is csak velem történik meg","vesztes vagyok","nem kellek senkinek" etc..) meg kell vizsgálnunk majd kétségbe kell vonnunk azok valóságtartalmát,ezt követően reális, ésszerű magyarázatra kell cserélnünk őket.
Az utolsó lépés az, hogy felismerjük a folyamatosan visszatérő,ismétlődő, téves negatív gondolat és érzelmi mintákat valamint az azokat követő negatív, káros stresszt okozó érzelmeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése